Wednesday 20 January 2016

Doğruya ulaşmanın evreleri

Evrende var olanı anlayıp, sorgulamanın ve doğruya ulaşmanın temel evreleri vardır. Konu her ne olursa olsun, günümüzde insan ırkının ulaşabildiği nokta budur.


Sezgi + otorite + mantık + kanıt

Sezgi, insanın daha önce öğrendikleri ve biriktirdikleri ile çıkarımsal olarak bazı sonuçlara ya da sorgulamalara ulaşmasıdır.

Otorite, ilgili konuda uzmanlaşmış kişi ve kurumlara danışarak sorgulama ile ilgili ya yeni sorgulamalar geliştirmek ya da bazı ön sonuçlara ulaşmak için kullandığımız yöntemdir.

Mantık, elde ettiğimiz verileri sıraya koyma ve çıkarımlar sağlamak için sorgulama ve düşünme yöntemidir.

Kanıt, bilimsel deneyler ile tekrarlanabilen fenomenlerin aynı durumda aynı sonuçları verdiğinin gözlenmesi ve kayıt altına alınmasıdır.

Bütün bu evrelerde, sorgulanması gereken bir diğer nokta ise, sezgisel ve düşünsel (mantıksal) yöntemimizin bilimsel metoda uygunluğu kadar, olası yeni gelişmelere açık olup olmadığıdır. Öğrenilmiş olanın bir süre sonra yeni bulgulara uygulanabilir olmama ihtimalini gözden kaçırmamaktır. Bu açık bakış açısı, bizlerin gelişim ve değişiminin temel anahtarıdır.

Son söz olarak şunu ifade etmek gerekir ki; eğer insan gelişip, değişmeseydi ulaştığı seviyeye ulaşması mümkün olmayacağı gibi daha ileriye doğru değişip gelişmesi imkansız olacaktı.


No comments:

Post a Comment