Hayata, aşka, insan davranışlarına hep bir fizikçi kafasının metodolojisi ile baktım. Tüm evreni ve gezegendeki yaşamı böyle tanımladım. İnsan bazen öyle verilerle karşılaşıyor ki deyim yerindeyse aklı duruyor.
Karlı bir günde bulunduğunuz noktadan milyarlarca veya tam sayıya yakın bir tahminle trilyon kere trilyon gibi devasa miktarda kar tanesinin gökyüzünden yağdığına şahit olursunuz. Elbette bunda şaşıracak bir şey yoktur. Su buharı, soğuk atmosfer katmanında kristalleşir ve yeryüzüne iner. Atmosferde bulunan toz, polen gibi molekül parçacıkların üzerinde kristalleşir. Halen garipsenecek bir durum yoktur. Fakat işte vurucu bilgi geliyor! Yapılan çeşitli araştırma sonuçlarına göre, yeryüzüne inen her bir.. evet her bir kar tanesinin farklı bir şekle sahip olduğu sonucuna ulaşılmış. Bu veriyi okuduğumda, ender olarak hissettiğim akıl tutulması veya aklımın durma noktasına ulaştım. Trilyon kere trilyon taneciğin her birinin farklı bir şekle sahip olması, muhteşem olduğu kadar, hayran olunması gerektiği kadar; gerçekten araştırılması ve öğrenilmesi gereken bir konudur.
İlk okuduğumda şu soruları sormuştum. Buraya da not etmiş olayım. "Bu çeşitliliği hangi akıl dizayn edebilir? Hangi makine üretebilir? Gezegenimizi mutlaka anlamalı ve korumalıyız! ve daha fazlasını da!"
Bilmek ile inanmak arasındaki en temel fark ta bu noktadır. İnandığınız şeyler ön yargı veya mitoloji olabilir ancak bildiğiniz şeyler kanıtlara ve araştırmalara dayalıdır. Gerisi size kalmıştır. Doğru veriler korele edilerek çok daha heyecan verici sonuçlara ulaşılabilir. Kuantum evreni de böyledir. İlk gözlemlediğiniz Heisenberg belirsizliğidir fakat verileri birleştirdiğinizde bir paterne (model, desen) ulaşırsınız.
Referanslar:
Basic Snowflake Forms (Nasa)
https://www.nasa.gov/pdf/183517main_snowcrystals.pdf
Snowflake Shape and Size Identification Procedures (Nasa)
https://www.nasa.gov/pdf/182188main_Basic_Snowflake_wSize2-1.pdf
How do snowflakes form? Get the science behind snow (Noaa)
http://www.noaa.gov/stories/how-do-snowflakes-form-science-behind-snow
Snowflake macro photography
http://chaoticmind75.blogspot.com.tr/2013/08/my-technique-for-snowflakes-shooting.html
Snowflake
https://en.wikipedia.org/wiki/Snowflake
Is it really true that no two snowflakes are alike? (caltech.edu)
https://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/alike/alike.htm
"No Two Snowflakes the Same" Likely True, Research Reveals (National Geographic)
http://news.nationalgeographic.com/news/2007/02/070213-snowflake_2.html
snowcrystals.com
http://www.snowcrystals.com/
No comments:
Post a Comment