Friday 6 May 2016

Bildiğimiz fiziğin sınırlarına ulaştık


"Bilinen partikül fiziğinin (kuantum mekanik) yasaları ile bulunabilecek en son partikül 4 Temmuz 2012 yılında bulunması ile son bulmuştur." Bu fikre karşı çıkanlar olduğu kadar benimsenmeye başlanan ana fikrin bu olduğu düşüncesi ortak görünüyor. Japon bilim adamları, daha spesifik noktada elektron-pozitron çarpıştırma deneylerinin daha net sonuçlar vereceği görüşünde olmalarına karşın, teknolojik olarak böyle bir cihazın yapılabilmesi pratikte mümkün ile imkansız arasında bir noktada duruyor.

İki çok kritik rakam arasındaki bir yaşamı paylaşıyoruz.
Higgs alanı ile Dark (henüz bir adı olmayan) enerji dengesi arasında bir noktada var olmaya devam ediyoruz. Öyle bir güçler dengesi ki, bu denge çok çok küçük bir miktar dark enerji tarafında olmuş olsaydı; bildiğimiz hiçbir madde, yıldız, gezen, galaksi ve hatta bizler var olamazdık. Bugünün matematiği bu olasılığı hesaplamaya yeterli değil. Belki de gelecekte yeni keşfedeceklerimiz tüm matematiği ve fiziği yeniden yazmamıza neden olacak ya da belki kendimizi tam bir çözümsüzlüğün içinde bulacağız. Araştırmaya ve denemeye devam etmekten başka bir yol görünmüyor.

Elimizde kalan son olasılık ise, süpersimetri ve belki de 2016 yılı içinde enerjiyi iki katına çıkararak yapılacak deney; ya da eğer enerji seviyesi kanıtlara ulaşmak için yeterli olmazsa; daha sonraki yıllarda enerji seviyesi arttırılarak yenilenecek olan deneyler sayesinde süpersimetri'ye dair bir ip ucu elde edilmesi olasılığı halen bir umut ışığı olarak görülüyor.

Linkler ile ilgili detayları aşağıda bulabilir, okuyabilirsiniz.

Sevgiler.

Supersymmetry predicts a partner particle for each particle in the Standard Model, to help explain why particles have masshttp://home.cern/about/physics/supersymmetry


Harry Cliff: Have we reached the end of physics?https://www.ted.com/talks/harry_cliff_have_we_reached_the_end_of_physics

Why is there something rather than nothing? Why does so much interesting stuff exist in the universe? Particle physicist Harry Cliff works on the Large Hadron Collider at CERN, and he has some potentially bad news for people who seek answers to these questions. Despite the best efforts of scientists (and the help of the biggest machine on the planet), we may never be able to explain all the weird features of nature. Is this the end of physics? Learn more in this fascinating talk about the latest research into the secret structure of the universe.



CERN : Bigger than the Higgs, bigger even than gravitational waves…

“We may be entering a new era in physics. An era where there are weird features in the Universe that we cannot explain. An era where we have hints that we live in a multiverse that lies frustratingly beyond our reach. An era where we will never be able to answer the question why is there something rather than nothing.”

No comments:

Post a Comment