Thursday 16 March 2017

Yaşam, Su, Ekonomi, Sevgi, Paylaşma vs vs vs


1940'lı yılların sonlarında doğan beat kuşağından, renkli hippi hareketine ve oradan günümüze değin süren; kapitalist ve savaş temelli sisteme karşı çıkış ile daha paylaşmacı ve sevgi dolu bir yaşam arayışı arasındaki gerilim; farklı bakış açılarını ve eleştirileri tetiklemektedir. Gezegenimizin bugün geldiği kirlilik durumunu ve kaybedilen canlı türlerini görmezden gelemeyiz.

Kapitalist ve Savaş orijinli sistemin dayanak noktası; tüketimi hızlandırmak için olası tüm yolları kullanarak hayali düşmanlar yaratıp bir yandan silah endüstrisini beslerken; aynı zamanda toplumların kamplaşmasını sağlayarak, bir araya gelmelerini ve ortak hareketlere girişmelerini engelleyerek sistemin varlığının sürmesini ve büyümesini sağla mantığını gütmektedir.

Böylece, mal varlığı yani asset yani toprak-mal sahipliği hariç olmak üzere, ortalama 100 şirket hisse ortakları ve çalışan üst düzey kadroları toplam ticaret ve emisyon hacminin %99'una sahipken; dünya nüfusunun geri kalan kısmı %1'ine sahip olur. 1.Sanayi Devrimi öncesi Fransız Burjuva İhtilali ile başlayan bu süreç günümüze dek derinleşerek sürmüş ve en üst düzey burjuva sınıfını yaratmıştır.

Onlarca yıldır karşı çıkış hareketlerine çeşitli isimler veren insanların temel amacı; bu burjuva sınıfının elinde topladıklarının tüm insanlara dengeli olarak yayılmasının talebidir. Tek mesele, sorunu Karl Marx dışında tanımlayabilen kimsenin çıkmaması; Karl Marx'ın ise geleceğe dair tahminlerinde sapmalar olması, onun fikirlerini kitlelerin gözünde tutarsızlaşmasına neden olmuştur. Böylece sorun bir bütün olarak tanımlanıp, predikte edilemediğinden; karşı çıkışların çözümsel fikirlerden çok, duygulara dayanmasına (romantik) ve bunun sonucu olarak yeterli değere ulaşamamasına ve dolayısıyla kitleselleşmemesine neden olmaktadır. Bu da açıkça; her karşı çıkış hareketinin burjuvanın elinde tuttuğu sisteme yenilmesine neden olmuştur ve olmaktadır.

İnsanların temel ihtiyaçlarına (yemek-barınma-korunma vs) yenik düşeceğini bilmek kapitalist sistemi elinde tutan %1'lik burjuvanın çok iyi bildiği bir gerçektir.

Günümüzde kadınların birlikte hareket ve eylemleri bazı uyanışları beraberinde getirmiş olsa da; sorunu baştan sona tanımlayan ve akılcı çözüm yolları üreten bir sisteme ihtiyaç olduğu açıktır. Aksi durumda; dünya nüfusunun aşırı artışı, sistemlerin daha içe kapanmalarına neden olacağı ve nasyonel-millyetçi akımların genele yayılacağını ön görmek sanırım çok abartılı olmayacaktır.

Öte yandan belki daha iyi anlamak için şöyle düşünebilirsiniz : Eğer gezegen üzerinde tek bir organizma-tür; gezegenin ekosisteminin taşıyabileceği popülasyonun üzerine çıksaydı ne olurdu? Örneğin virüslerin %500 arttığını düşünebilirsiniz. Veya kurt popülasyonunun %500 arttığını ya da yosunların popülasyonunun aynı miktarda arttığını. Veya gezegenin güneşe olan açı ve uzaklığının bir sebeple %5 kaydığını düşününebilirsiniz. Zincirin halkaları gibi çok hassas bir denge içinde olan tüm ekosistemin dengeleyemediği bu durum karşısında çökmeye başladığını görürdük. Çünkü tüm fiziksel yapı, kimyasal ve organik bir dengenin ürünüdür.

Diyeceksiniz ki; gezegen neden yörüngesinden %5 uzaklaşsın! Ekosistemle ne alakası var? Dünyanın atmosferi, sürekli olarak asteroid ve meteor bombardımanına maruz kalmaktadır. Bu gayet doğal ve sürekli yaşanan bir durumdur. Dünyanın atmosfer katmanları ve oksijen miktarı sayesinde; atmosfere giren asteroidler yanmakta ve çok küçülmüş olarak gezegene çarpmaktadır. Bu nedenle, asteroid çarpma etkisi olmamaktadır. Ancak, atmosfer katmanları ekosistemin bir parçasıdır ve hızla bozunuma uğramaktadır. Oksijen miktarı azalmakta ve atmosfere giren asteroidleri yakıp, küçültme etkisi azalmaktadır. Her yıl dünyaya 37000 ila 78000 bin ton göktaşı düşmektedir. Fakat yandıkları için çoğu küle dönüşmüş olarak yeryüzüne ulaşabilmektedirler. Atmosferin gezegen üzerinde oluşturduğu kalkan bozunuma uğradıkça göktaşlarının doğrudan çarpma etkisi artacak ve iri olanları 50milyon megatonluk atom bombası etkisi ile patlayacaktır. Bu etki zamanla gezegenin açısını ve yörüngesinde (orbit) sapmaya neden olabilir.

* How many meteorites hit Earth each year? (Intermediate)http://curious.astro.cornell.edu/about-us/75-our-solar-system/comets-meteors-and-asteroids/meteorites/313-how-many-meteorites-hit-earth-each-year-intermediate

* Nasa Asteroid Fast Facts

https://www.nasa.gov/mission_pages/asteroids/overview/fastfacts.html

* What if an Asteroid Hit the Earth?https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/Numbers/Math/Mathematical_Thinking/asteroid_hit.htm

Sonuç olarak, iki temel noktaya varıyoruz. Birincisi, gezegenin ekosistem dengesinin korunması mecburiteyine; ve İkinci olarak ise, kraliyet-padişahlık / köle-kul sisteminin Global burjuva ekonomisi olarak sürdüğünü ve ancak bu sistemin ekosistem ve dengeli kaynak ekonomisi olarak yeniden yapılandırılması gerekliliğe!

Umursamazsak ne olacak? Kim bilir? Yine de çökmüş bir ekosistem içinde insan türünün varolamayacağını öngörmek çok abartılı olmayacaktır.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_companies_by_revenue

World trade in 2015-2016
https://www.wto.org/english/res_e/statis_e/wts2016_e/WTO_Chapter_03_e.pdf





Kısa ve Dokümantasyon Filmlerle Anlatımlar


Paranın Efendileri : Karl Marx ve Marksist İktisat (Belgesel)


Büyük Buhran ( Kara Perşembe ) Belgeseli


Charles Moore: Seas of plastichttp://www.ted.com/talks/capt_charles_moore_on_the_seas_of_plastic#t-17594

TEDxNewHaven - Charles Eisenstein - The Gift of Happiness



A New Story of the People: Charles Eisenstein at TEDxWhitechapel




The Rovultion is Love - Aşk Devrimi
http://surdurulebiliryasam.tv/film/ask-devrimi

Su Film Festivali
http://surdurulebiliryasam.tv/film/yasam-icin-su-film-festivali

Occupy Love
http://occupylove.org/


http://www.filmsforaction.org/watch/occupy-love-2013/








No comments:

Post a Comment