Monday 23 August 2010

Bisiklet ile Uzaklara Yolculuk - IV

Ve işte artık yollardayız...

Yolun en sağındayız, dikkatliyiz. Ve Rüzgar saçlarımızda.. tenimizde.. işte mutluluk.

Rotamızı çalıştık, nereye ve hangi yollardan gideceğimizi biliyoruz. Nerelerde molalar vereceğiz, soda-ayran içip; yemek yiyeceğiz. Nerede denize gireceğiz , hangi derelerde serinleyeceğiz. Hepsini detaylı olarak çalıştık. Bilmek özgürlüğümüzün daha da hafif olmasına yardımcı oluyor.. Adeta kulaklarımızda U2' nun White As Snow şarkısını dinler gibiyiz.

Bu yazımızda kamp yeri seçimi ve çadır kurulumu konusunda lakırdı yapacağım.

Unutulmamalı ki, çadır kurmanın kuralları vardır ve her yerde çadır kurulmaz. Kampinglerde çadır kurmak kolaydır, ama eğer bulunduğunuz yerde kamping olmazsa ve doğada çadır kurmak zorunda kalırsanız aşağıdaki konulara dikkat edin.
1- Hava kararmadan önce çadır kurma yerinizi bulun.
2- Çadırınızı, zeminini iyice göremediğiniz ve karanlık araziye kurmayın, genelde benzin istasyonlarının yakınına çadır kurun. Çadırın kapısının görmeniz gereken yöne doğru olmasına dikkat edin.

3- Çadırınızı kuracağınız yerde gece karanlığı basınca çevreyi aydınlatacak ışık kaynağı olup olmadığını kontrol edin ve çadırınızı ışık kaynağının yakınına kurun.

4- Çadırınızın otomobil geçiş yollarına uzak olmasına özen gösterin.

5- Çadırı çukur yerlerde kurmayın. Gece eğer yağmur yağarsa, su çadırınızın altında toplanır.

6- Bisikletinizi çadırdan güvenliği uzaklığa park edin ve yan ayak üzerinde duruyorsa eğimi çadır yönüne olmasın. Böylece eğer bisikletiniz düşerse, sizin üzerinize düşmesini engellemiş olursunuz.

7- Bisikletinizi çadırın kapısı yönünde ve çadırdan çıkmaya gerek kalmadan rahatça görebileceğiniz bir yerde park edin.

Bazen bir kamping alanı veya benzin istasyonuna yakın bir yer bulamazsınız ve doğada çadırınızı kurmanız gerekebilir.


Kamp Yeri Seçimi

Kamp yeri seçimi deneyim gerektirir. Bu deneyimi doğada kalma sürenizi arttırdıkça öğrenirsiniz. Ayrıca Gıda ikmalini son dakikaya bırakmamalısınız.

Kamp kurmayı tasarladığımız bölgeye ulaştığımızda gece olmadan kamp yerini seçmeliyiz. Öncelikle mümkünse su kenarına yakın, zemini taşlık olmayan ve çadırımızı rahatça oturtabileceğimiz bir alan bulmalıyız. Yer seçiminde kesinlikle kuru dahi olsalar nehir ve dere yatakları tercih edilmemelidir. Yüksek yerlere yağan yağmurlar kısa sürede sel halini alarak su yatağını doldurabilir. Yine bu yer, kış mevsiminde çığın düşebileceği yamaç kenarları olmamalıdır. Çürümüş ağaç gövdeleri yakınına çadır kurmamalıyız. Çıkabilecek sert bir rüzgar bu ölü gövdeyi çadırın üstüne düşürebilir. Çadırımızdan yüksek olmayan hiçbir yükseltinin yer almadığı düz alanlar fırtınalı havalarda çadırımıza yıldırım düşme ihtimalini attırırlar.Seçeceğimiz yer vahşi hayvanların su içmeye geldikleri yol üzerinde yer almamalıdır.Su kenarında isek bıraktıkları izlerden bunu anlayabiliriz. Yaz mevsiminde dağlık arazilerde gece ve gündüz arasındaki ısı farkı kayalıkları çatlatarak taş yağmurlarına neden olurlar. Bu nedenle yer seçiminde bu konuda dikkatli olmalıyız.Çadır kurmaya karar verirken rüzgarı dikkate alarak mümkün olduğu kadar rüzgardan korunmuş bölgeyi tercih etmeliyiz.

Yer hakkında karara vardıktan sonra zemin taş, dal gibi parçalardan tamamen temizlenmelidir. Bu parçalar temizlenmez ise çadırımızın zeminini kesebilirler ve bu taşlar ayrıca yattığımızda çok rahatsızlık verirler. Çadırımızı kurduğumuz arazi eğimli ise çukurda kalmış bölgeden daha yukarıya kurmaya ve başımızı koyacağımız yerin yukarıda kalmasına özen göstermeliyiz.
Çadırımızın kapısı dağ ve vadi rüzgarlarından etkilenmeyecek yöne bakmalıdır.
Kaynak olarak aşağıda size vereceğim sitedeki bilgileri de değerlendirmenizi öneririm.

Geçtiğiniz köylerde, kahvehanelerde yeni ve güzel arkadaşlıklar üretin.
Yokuşlarda, rüzgarda sabırlı olun ve her zaman mümkün olan en düşük vitesi kullanın.
Bisikletle uzaklara yolculuk yapacaklara iyi ve keyifli yolculuklar dilerim. Sevgiyle pedallayın.

(Yazı Dizisi Bitti)

Not : Tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğunuzda cep telefonunuzun kolay ulaşılabilir ve her zaman şarjlı olmasına özen gösteriniz.
Ayrıca Jandarma, Polis , Acil Tıbbi Yardım alacağınız ambülans servisi ve/veya rotanızda bulunan sağlık merkezleri veya hastanelerin telefonlarını mutlaka cep telefonunuza kaydedin. Mümkünse bu numaraları kısa yol tuşu yapın.


Kaynak :
http://www.mudadosk.org/wiki/index.php/Çadırlar
http://www.erdoga.org/page.php?page=malzemeler
http://www.avlak.com/dogada-yasam-av-yaban-doga/42-cadir-secimi-ve-kurulmasi.html