Friday 2 September 2016

Aldatma üzerine lakırdı..


Bazen bir konuyu araştırırken karşınıza bir makale çıkagelir. Bu da nereden çıktı şimdi diye kala kalırsınız. Bu gecede işte böyle bir şey oldu. Madem oldu; o halde ben de paylaşayım dedim.

Madem paylaşıyorum; o halde bu sitenin verdiği bilgilerle sınırlı kalmayıp bir de şunu ben araştırayım dedim ve anlatıldığı gibi vazopressin hormonunun oynadığı rolü okudum. Öyle görünüyor ki, bildiğimizin aksine, kadınlar bu hormonun etkisiyle daha çok eşini,partnerini,sevgilisini aldatıyor!


Determination of Vasopressin and Desmopressin in urine by means of liquid chromatography coupled to quadrupole time-of-flight mass spectrometry for doping control purposes A. Thomas a,∗, E. Solymos b, W. Schänzer a, N. Baumec, M. Saugyc, F. Dellanna d, M. Thevis a
https://www.researchgate.net/profile/Norbert_Baume/publication/51745174_Determination_of_vasopressin_and_desmopressin_in_urine_by_means_of_liquid_chromatography_coupled_to_quadrupole_time-of-flight_mass_spectrometry_for_doping_control_purposes_Anal_Chim_Acta/links/00b7d53c767cfe9456000000.pdf

http://www.sciencealert.com/women-with-this-gene-are-more-likely-to-cheat-on-their-partners-research-suggests

Ayrıca yazının orjinalini de bulma şansını, tamamen şans eseri yakaladım.
http://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/why-do-we-cheat-studies-suggest-dopamine-and-vasopressin-may-be-responsible-a6716256.html



6 Madde ile Aldatmanın Bilimsel Olarak Açıklaması

 > -



Aldatmanın da bilimi mi olurmuş demeyin. Elbette olur! 
Her duruma olabildiğince açıklama getirmeye çalışan bilimin, sosyal yaşantımızın olmazsa olmazlarından aldatma konusuna açıklama getirmeyeceğini düşünmüyordunuz herhalde, değil mi?

Aldatmanın Bilimi



Aldatmanın Bilimi
İnsanlar neden partnerlerini aldatır? Görünüşe göre, sadece pop şarkılarına ilham olmak için değil. Ünlü bilim kanalı AsapSCIENCE, sadakatsizliğin arkasında bir bilim olup olmadığını öğrenme teşebbüsüyle yeni bir video yayınladı. 
İnsanlar olarak, genel anlamda tek eşli olan birkaç memeliden biriyiz. Yine de, bir partnerle kalmanın evrimsel faydalarına rağmen aldatmak, -her romantik komedi filminin söyleyeceği gibi- oldukça yaygın bir insan davranışıdır. Anlaşılan o ki, aldatmanın sebebi; genetik, hormonal ve sosyal faktörlerin bir birleşimidir. Ve evet, alkol de bu sosyal faktörlerin içinde.

İnsanlar Arasındaki En Yaygın Davranış: Aldatma



İnsanlar Arasındaki En Yaygın Davranış: Aldatma
Partnerinizi aldatmak neredeyse bütün kültürler için hoş olmayan bir durumdur, ama her nasılsa aldatma teması filmlerin senaryosuna tat katar; sayısız kalp kırıklığı ile ilgili şarkıya da ilham kaynağı olur. Peki, her şeyden önce insanlar neden aldatır? Bunun arkasında bir bilim var mı? Memelilerin sadece %3 civarı tek eşlidir ve biz insanlar da bu kategoriye giriyoruz. Eğer evrimsel bir perspektiften bakarsak, tek eşlilik; bir partner yavruları korurken, diğer partnerin yiyecek araması ve kaynakları sağlaması gibi avantaj sağlar. Ama her nasılsa fazladan bir partnerle çiftleşme veya aldatma, insan davranışları arasında oldukça yaygındır.

Aldatmanın Sebeplerinden Birisi de Hormonal Denge



Aldatmanın Sebeplerinden Birisi de Hormonal Denge
Dopamin reseptörlerindeki gen kodu, erkekler ve kadınlarda aldatma konusunda anahtar rolü oynar. Dopamin hormonu ayrıca "mutlu hormon" olarak da bilinir. Bu hormon; egzersiz, yemek yemek ve orgazm gibi zevkli aktivitelerden sonra salgılanır. Bir araştırma, bu genin uzun çiftine sahip olan insanların (%50), kısa çiftine sahip olanlara (%22) göre partnerlerini daha çok aldattığını gösterdi. Uzun gen çiftine sahip olan katılımcıların risk almaya ve alkol tüketimi gibi bağımlılık yapıcı davranışlara yenik düşmeye daha eğilimli oldukları görüldü.

Bir Kere Aldatan, Hep Aldatır...



Bir Kere Aldatan, Hep Aldatır...
Muhtemelen "Bir kere aldatan, hep aldatır" deyimi gerçek hayatta da karşılığını buluyor. Aldatma konusunda vazopresin hormonu seviyesi de etkin bir rol oynuyor. Mutluluk hormonu denilen oksitosine benzer olarak vazopresin, güven, empati ve sosyal bağları etkileyebilir. Aslında vazopresini direkt olarak bir tarla faresinin hormonal sistemine enjekte etmek, tarla faresinin tek eşli olma olasılığını arttırır. 
Ayrıca otizmli insanlar, sosyal işaretleri anlama yeteneğini etkileyen düşük seviyede vazopresin hormonuna sahiptir. 2014'te, 7000'den fazla Finlandiyalı ikizi içeren bir çalışma, aldatan bayanların vazopresin reseptörlerini kodlayan gende bir değişiklik olduğunu, diğer bir deyişle düşük seviyedeki vazopresin hormonunun aldatmada bir etkisinin olduğunu gösterdi.

Aldatma Konusunda Bir Başka Faktör: Para



Aldatma Konusunda Bir Başka Faktör: Para
Aldatma konusunda para da ayrıca bir faktör olabilir; kadın mevkidaşlarına göre önemli derecede daha fazla para kazanan erkekler aldatmaya daha meyillilerdir. Eğer bu kişiler evde kalan erkekler ise eşlerini aldatma olasılığı daha yüksektir. 
Araştırmaya göre partnerlerin ikisinin de kazandığı para aynı seviyede ya da birbirlerine yakınsa, sadece bu durumda aldatma olasılığının önemli derecede azaldığı görülmüş.

Aldatma Yaygın Olarak, Biyolojik ve Genetik Faktörlerden Kaynaklı



Aldatma Yaygın Olarak, Biyolojik ve Genetik Faktörlerden Kaynaklı
Elbette, çözülmemiş duygusal sorunlardan ya da yaşanmış kötü ilişkilerden tutun da, aşırı alkol kullanımına kadar birçok diğer hayat faktörü, eşleri sadakatsizliğe yöneltebiliyor. Maalesef aynı cinsiyet arasında gelişen ilişkiler tam anlamıyla kavranacak kadar araştırılmadı, ve bilimsel araştırmalar da belirli azınlık gruplarını bu araştırmalara dahil etmemeyi sürdürüyor. 
Her halükarda aldatma denilen olgu, tek eşli olmamıza rağmen bazılarımız için açık bir şekilde biyolojik ve genetik faktörlerden kaynaklıdır.

No comments:

Post a Comment