Monday 12 September 2016

Evcil mi köle mi?


Evcil hayvan konusunu çok fena takıntı yapmış durumdayım. Şu sorunun mutlaka sorulması gerektiğini düşünüyorum. Hayvanları evcilleştirmek köleleştirmek değil mi? Vahşi olduğunda ise kötü bir şey mi algılıyoruz. Vahşi demek, hayvanın evcilleştirilmemiş, doğal hali değil midir? Doğayı, doğallığı, hayvan haklarını savunurken bu yapılan çelişki değil mi? 

Çiftçilerin, inek, koyun, keçi besleyip; ticari olarak değerlendirmesinden bahsetmiyorum. Bu kaçınılmaz bir durum ve evcilleştirme konusu dahilinde değildir. Besi hayvanları evcilleştirilmez. Ehlileştirilip ticari olarak değerlendirilir ki dediğim gibi tamamiyle farklı bir konudur. Üzerinde durduğum hayvanların evcilleştirilip; bağımlı köleler halinde evlere hapsedilmesidir. Ticari boyuttaki gibi beslenme ya da yaşamsal bir tarafı yoktur. Tamamiyle insanın keyfi için yaptığı bir hapsediştir! Bu nedenle karşı olmanın ötesinde önlem alınmasını düşündüğüm bir konudur. Hayvanların boynuzları veya çeşitli bedensel ögelerini keyif için kesip, öldürmekten farkı nedir? Hayvanı kısırlaştır ve müebbet hapse mahkum et!

Gıda döngüsü dışındaki tüm canlıların yaşam hakkına sahip olduğunu anımsamaya çalışın! Ve gıda döngüsünü mümkün olan en aza indirmek için et tüketiminin sağlıklı bir dengede kalması gerektiğini kendinize öğretip, öyle yaşamaya çalışın.

Kendiniz dışındaki canlılara da saygı duyulması gerektiğini lütfen unutmayın!

No comments:

Post a Comment