Tuesday 4 April 2017

Küçük bir sır


Chandra X-Işını Telekosbu 1999 yılında fırlatılmıştı.

Bir X ışını Teleskobu uzaktaki objeleri X ışını spektrumunda gözlemlemek için dizayn edilen teleskoptur. X ışınlarına karşı opak olan Dünya atmosferinin üzerine ulaşmak için , X ışını teleskopları yüksek irtifa roketlerine, balonlara veya yapay uydulara monte edilir.

Teleskobun temel birimleri, teleskoba giren radyasyonu toplayan optik ( odaklayan veya hizalayan) ve radyasyonun toplandığı ve ölçüldüğü spektrometre dedektördür.

Chandra teleskobu 30 Mart 2017 tarihinde, 10.7 milyar ışık yılı uzaklıkta çok büyük çaplı bir patlama tespit etti. Parlama etkisi evrendeki tüm yıldızların toplamının yaydığı ışımadan 100bin kez daha parlak olarak kayıt edildi. Bir kaç saat kadar sürdükten sonra gözden kayboldu.

İlk kez bu büyüklükte bir parlama tespit edildiği için ne olduğu hakkında henüz bir bilgi mevcut değil. Ancak tahmin olarak, bir galaksinin topluca patlamış olabileceği görüşü öne sürülmüş durumda.

Hepimizin bildiği gerçek şudur : Yıldızlar doğar, ölür ve küllerinden yeni yıldızlar doğar. Nebulalar yeni yıldızların beşikleridir. Eğer bir galaksi patlamış ve ölmüşse; ilk kez bir galaksinin ölümüne tanıklık etmiş olduk ve ardından galaktik nebulaları izleme fırsatı bulabileceğiz demektir.

Yine de yığınla soru işaretlerimiz var! Merak, heyecan ve yine merak!
Yaşamın, yaşam enerjisinin, öğrenme keyfinin ana kaynağı bu değil midir!
(Öğrenme keyfi ve merakının yerini hiçbir şey dolduramaz. Ne aşk, ne seks, maceralar ne de yığınla para, mülk, güç....  Bu küçük gizemi bilen insanların hayatlarının sonuna dek mutlu, bitmeyen bir serüven içinde neşeyle yaşadıkları sırrını vereyim sizlere.)

Mysterious Cosmic Explosion Puzzles Astronomers
https://www.nasa.gov/mission_pages/chandra/news/mysterious-cosmic-explosion-puzzles-astronomers.html 

No comments:

Post a Comment