Friday 7 October 2016

Başlığın ne önemi var!


Eğer yazılarımı takip ediyorsanız; muhtemelen hayatın eleştiri tarafında durduğumu düşünüyor olabilirsiniz. Aslına bakarsanız; eleştiri yanında durmak yerine daha çok edindiğim bilgi ve deneyimlerle, bunlara ilişkin düşüncelerimi paylaşmaya çalıştığımı söyleyebilirim. Bilgi dağarcığınız arttıkça daha önce size karanlık ve bilinmez gelen yönleri görmeye, anlamaya başlıyorsunuz. Bildiğinizi sandığınız birçok verinin (gerçeğin) önyargıdan oluşmuş olduğunu ve asıl gerçeklerin daha farklı noktalarda durduğunu görüyorsunuz.

Edindiğim bilgileri paylaşırken veya yorumlarken referanslar vermeye çalıştım. Ne yazık ki, okumayı ve araştırmayı çok değerli bulmayan çağımızın toplumu, bu referansları takip etme çabasını gereksiz bulduğundan muhtemelen anlatmaya çalıştıklarımın çoğu yeterince (hiç!) anlaşılamadı. Çünkü ifade ettiğim teknik bir kelimenin geniş anlamıyla ne anlama geldiği ve nasıl çalıştığı anlaşılamadan geçildi. Merkezdeki düşüncenin, bilginin çevresini dolduran örneklerle sınırlı olarak anlamlandırıldığını fark ettim. Yazıların içindeki bir grup kelime ve bazen yalnızca başlık üzerinden kendi zihinlerinde ve yine kendi önyargı ve oldukça (tamamen!) yetersiz bilgi dağarcıkları ile anlamlandırılmaya çalışıldığına şahit oldum. Hatta eğitimimi sorgulayan ve beni gülmekten kırıp geçiren yorumları bile okudum!

Bu durumumuz aslında ciddi anlamda acınacak derecede cahilliği yansıtıyor. Üzülmemek elde değil ancak kısa vadede yapılabilecek pek bir şey de yok. Bütün bir eğitim sisteminin sil baştan değiştirilmesi, toplumun okuma-yazma alışkanlığı kazanması ve ardından bilime eğilim göstermesi; bilimsel çalışmaların okunup anlaşılacak ve hatta yorumlanabilecek noktaya gelmesi olasılığını buyurun siz hesap ediniz.

Anlıyor olsanız veya bugün anlamasanız da sizlerle paylaştığım verilerin; günümüz biliminin ulaşabildiği sınır noktasından sizlere ulaştırdığımı bilmenizi isterim. Bazı yazılarımı daha sonradan güncelliyorum. Çünkü takip ettiğim nature, science, oxford,harward,cambridge, cornell science, ted konuşmaları, world science festival, psych central, psychology today, neuroscience vs.vs. bilimsel dergi ve portalların günlük detaylı araştırma yazılarında bir güncelleme olduğunda ya twitter üzerinden veya buradaki yazılarımdan sizlere iletmeye çabalıyorum.Bu elbette küçük bir çaba. Ama elimden gelen şimdilik bu kadar. Dilerim faydalananlar çıkıyordur ya da belki ileride birileri faydalanır...

Günümüz için diyebileceğim;
rakı masasında pişkin ve dobra bir tavırla herşeyi bildiğini ima ederek konuşan adamın, delikanlı ve tok havaya büründürülmüş ses tonuyla..
keyifinize bakın..
iyi eğlenceler, ya da her ne yapıyorsanız!

No comments:

Post a Comment